nedjelja, 17. travnja 2011.

Ljudski potencijali u HR okvirima

Upravljanje ljudskim potencijalom jedna je od najvažnijih zadaća svake tvrtke neovisno o njezinoj veličini, a u Hrvatskoj to područje još nije potpuno razvijeno i djelatnici koji se njime bave suočavaju se s mnogim problemima. 

Zadaće odjela za ljudske potencijale su, među ostalim, i selekcija kandidata i njihovo uvođenje u posao, politika zapošljavanja, planiranje, ocjenjivanje i nagrađivanje zaposlenih, motivacija i poticanje kreativnosti ili praćenje napretka. Često se te zadaće ne provode u zadovoljavajućoj mjeri. Zbog toga bi svatko tko dolazi u tvrtku morao biti svjestan rada odjela za upravljanje ljudskim potencijalima. Upravo o tom odjelu ili osobi zaduženoj za te poslove mnogo toga će ovisiti. Ako su taj odjel ili osoba koja se bavi ljudskim potencijalom dobro organizirani, zaposlenici će od njih profitirati na mnoge načine, čak i ako nisu svjesni njihova rada. Čini se da u većini hrvatskih tvrtki upravljanje ljudskim resursima u obliku u kojem je taj segment poslovanja zamišljen tek treba zaživjeti. 

Upravljanje ljudskim resursima jedna je od grana u poslu kojima se svaka uprava na neki način bavi, pa je upravo zbog toga pristupanje problemu često površno. Selekcija među potencijalnim zaposlenicima i procjena učinka zaposlenika svakako je zadatak za koji svaki poslodavac smatra da ga može kompetentno odraditi. Cilj izdvajanja tih i drugih sličnih zadataka u poseban odjel za upravljanje ljudskim resursima jest unaprjeđenje poslovanja tvrtke i sistematski pristup, iako mnoge uprave za unaprjeđenje takvih odjela nemaju sluha. Odjeli za upravljanje ljudskim resursima zamišljeni su kao segment koji se brine da najbolji kandidati postanu zaposlenici tvrtke, da se zaposlenicima nađe radno mjesto i zaduženje koje im najbolje odgovara, da se razvijaju i dodatno obrazuju za posao koji izvršavaju i, naposljetku, budu zadovoljni svojim poslom i odani svojoj tvrtki.

Kompleksne zadaće za koje je zadužen odjel za ljudske resurse može dobro obavljati samo ako ima dobre uvjete - prije svega dovoljan budžet i upravu koja ga podržava u radu. Nažalost, situacija u Hrvatskoj je takva da, na primjer, na motivaciji i poticanju kreativnosti zaposlenika radi svega 12 posto velikih i srednjih poduzeća. Situacija u malim tvrtkama, koje čine većinu, najvjerojatnije je još i gora. Odjeli za upravljanje ljudskim resursima, u tvrtkama gdje postoje, prepoznaju važnost svoje uloge, ali ostvarenjem nisu zadovoljni.


Izvor : http://www.liderpress.hr/Default.aspx?sid=27405

Nema komentara:

Objavi komentar